neděle 24. dubna 2011

Máslový věnec s rozinkami


Babinetka : AndreaP.


Původ receptu i s obrázkovým návodem ZDE.



sobota 23. dubna 2011

Višňové řezy

TĚSTO:
250 g Hery
250 g moučkového cukru
5 vajec
260 g hladké mouky
100 ml mléka
1 prášek do pečiva
kakao
1 velký višňový kompot (já jsem do těsta dala i třešňový a bylo to vynikající)

KRÉM:
300 ml komp. šťávy
1 lžíce cukru krystal
1 vanilkový pudink
1 máslo
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu

POLEVA:
čokoláda na vaření+kousek másla

POSTUP:
Z bílků uděláme sníh, pak utřeme žloutky s cukrem, přidáme Heru a vše ostatní kromě kakaa. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na polovinu a do jedné přidáme kakao. Světlé těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe višněmi - vypeckované (já jsem dala i třešně) z kompotu (šťávu nevylejeme) a navrch nalijeme tmavé těsto... pečeme při 170 stupních cca 20minut.

Krém:
do 300 ml kompotové štavy (eventuelně dolijeme vodou) přidáme cukr a vanilkový pudink - pozvolna uvaříme na hustou kaši, necháme vychladnout... do vychladlého přidáme vanilk.cukr, máslo a rum, vymícháme v hladký krém... (já jsem si pár višní nechala a rozmixované přidala, aby měl krém růžovější barvu) krém natřeme na vychladlou buchtu a polijeme nebo pocákáme čokoládovou polevou.


Babinetka: Jiruška

neděle 3. dubna 2011

Plněné řízky

vepřové řízky
šunka, nebo anglická
plátkový sýr
sůl,česnek, hořčice,
trojobal
olej, cibule,vejce, mražená zelenina
na náplň


Na rozklepané maso, posolené, potřené česnekem
a hořčicí  položíme plátek šunky nebo anglické slaniny
a tvrdého sýra.
Na osmahnuté cibuli trochu podusíme zeleninu , přidáme vejce
a smažíme až zhoustne.
Lžíci směsi dáme doprostřed vrstev, zabalíme, je-li třeba,
omotám nití , nebo spíchnu párátky.
Obalím v trojobalu a pomalu smažím.
Podávám česnekovými bramborami a salátem z čínského zelí s ananasem.

Domácí vlašák

1/4 l mléka
lžíce polohrubé mouky
400g gothaje
cibule
hrášek
okurky
sůl,pepř,majolka



Svaříme mléko s moukou, dokud z toho není kaše. Tu necháme vychladnout. Nakrájíme cibuli, přidáme nastrouhaný salám, tak 4 okurky, hrášek - vmícháme do kaše. Přidáme sůl, pepř a tak tři, čtyři pytlíky poličanky majolky.


Babinetka: Lucka1

Velikonoční beránek

20dkg (1 ½  sklenice - 2 dcl ) cukr krupice
2 celá vejce , vyšlehám pomalu přidám
1 vanilkový cukr
¼ l mléka , opatrně vleju do mouky
40dkg (2 sklenice) hladké +1 1/4skl
polohrubé mouky smíchané
s 1 práškem do pečiva)
pomerančovou kůrou, strouhanou.
Nakonec pomalu vmíchám
1 ne plnou sklenici oleje.

Formu beránka vymažu tukem a vysypu moukou,
naplním , přikryju vrchní částí.
Peču v mírné troubě 30 min , pak odstraním horní část,
beránka propíchám a dopeču.
Formu ochladím utěrkou namočenou ve studené vodě,
poklepu , aby se beránek opatrně vyklopil.
Formu postavím a opatrně na ruku vyklopím zadní částí,
pak opatrně postavím, pozor na hlavičku, ať se neodlomí
Pocurkuju, oči udělám z rozinek.

Plněné žampióny

1kg větších žampiónů
500g mletého masa
menší cibulka
sůl, pepř, kmín dle chuti
1vejce
strouhanka
sádlo na vymazání pekáčku

Žampiónům hezky odloupneme nožičku a ještě mírně lžičkou vydlabeme.
Připravíme si směs z mletého masa, tak jak ji máme rádi, přidáme nadrobno pokrájené nožičky žampiónů a nadrobno nakrájenou cibulku, naplníme hříbečky ;)) Dáme zapéct.
Je to nenáročné jídlo na přípravu.
Jako přílohu hranolky, vařené brambory, krokety.
Dobrou chuť ;))
Babinetka: Sonrisa