pondělí 27. září 2010

Zapečené řízky

Několik plátků vepřových řízků – může být například krkovička, kotleta nebo jaké má kdo rád
Sůl
Vejce a strouhanka na obalení
Sádlo nebo olej na smažení
Bujónová kostka podle vlastního výběru, jeden nebo dva kusy podle toho, kolik budeme připravovat řízků + horká voda
Nepovinně cibule


Plátky řízků naklepeme a nařízneme okraje, aby se nám řízky nezkroutily.
Osolíme je a vtlačíme do nich strouhanku. Potom namočíme ve vajíčku a na pánvi zprudka osmažíme na trošce tuku – sádla nebo oleje.
Jednu nebo dvě bujónové kostky zalijeme vodou a rozpustíme – množství odhadneme podle velikosti pekáčku, ve kterém budeme zapékat, tak aby řízky byly skoro potopené.
Osmažené řízky naskládáme do pekáčku (nepovinně můžeme napřed na spodek poklást cibuli, nakrájenou na tenké plátky, ale i bez cibule budou řízky dobré).
Zalijeme rozpuštěným bujónem a pečeme do měkka, nejdříve zakryté a posléze můžeme dopéct chvilku odkryté.
Řízky budou křehké a budou jemné chuti.







Babinetka : Bety

0 komentářů: