pondělí 6. září 2010

Pizza podle Emanuela

Tahle Emanuelova pizzoška se rychle stala naší oblíbenou...já ráda s čerstvými rajčaty a olivami, někdo zas třeba se čtyřmi druhy sýra...ale někdy stačí i obyčejná Margherita - jen s mozarellou :-)A bazalka může být klidně jen sušená...Tohle je původní italův recept, podle kterého ji dělám...jen soli dávám klidně vrchovatou lžičku:-) Dá se dělat i z poloviční várky, tedy půl kila mouky, ze kterého většinou vyjdou tři pizzy.

Těsto:
1 kg hladké mouky
2 lžíce oleje extra virgin
1 kostka droždí
5 dl vlažné vody
sůl


Základ:
300 g loupaných rajčat v plechovce(klidně jen pasírovaná šťáva), do ní špetka cukru a špetka soli, já ořidávám ještě trochu česneku,když se zrovna nikam nechystám:-) )

A pak co kdo rád, třeba:
300 g mozzarelly
pár lístků bazalky
6 ančoviček


olej extra virgin a zakápnutí

Těsto na pizzu připravíme tak, že rozmícháme droždí ve vlažné vodě 
a smícháme s hladkou mouku, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto rozdělíme na čtyři bochánky (může být i šest), zabalíme do folie (já velkýho mikrot.pytlíku) a necháme alespoň 12 hodin odležet v lednici.

V míse smícháme loupaná rajčata se solí, kapkou olivového oleje a lžící cukru. Pečící plech vymažeme olivovým olejem, odleželé těsto prsty roztáhneme po celém plechu a potřeme rajčatovou směsí. Ozdobíme plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na jednu polovinu přidáme ještě filátka ančoviček (pizza Napoletana). Vše zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na maximum. Čas závisí na vlastnostech trouby, okraje těsta musí být upečené do zlatova.

Dobrou chuť !




Babinetka:Evajs

0 komentářů: