pondělí 13. září 2010

Švédský sypaný tvarohový koláč

Dovolte, abych vám představila náš nejoblíbenější tavrohovej koláč vůbec:-) Muž si jej pamatuje ještě z dětství a protože mu nedal spát, našel si jej nedávno na stránkách Šárčiny školy vaření a hned jej musel vyzkoušet...Doufám, že vám bude chutnat minimálně tak jako nám, protože u nás jen málokdy vydrží do druhého dne(a to je, řekla bych, ještě chutnější než po upečení). Navíc je úžasně jednoduchý.

Takže si připravíme suchou směs:
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva

A náplň:
3 balení měkkého tvarohu (celkem 750g)
3 celá vejce
1 vanilkový cukr + 2 lžíce cukru moučka
hrst zlatých rozinek (lepší jsou namočené v rumu)

150 g másla na pokladení koláče

Postup:
Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme. Polovinu suché směsi nasypeme na plech vyložený pečicím papírem. Na tuto vrstvu nalijeme tvarohovou náplň, kterou jsme připravili smícháním tvarohu, vajec, cukru (event. rozinek). Náplň rozetřeme stejnoměrně po celé pečicí formě (nejlépe to jde cukrářskou stěrkou) a zasypeme druhou polovinou suché směsi. Povrch takto připraveného koláče poklademe plátky másla a vložíme do trouby. Teplotu trouby předem nastavíme na 180 °C (já opět peču na míň a déle,ale minule jsem měla koláč moc rozteklý). U horkovzdušné trouby máme za 45 minut pečeno, což poznáme dle zlatého máslového povrchu koláče a neopakovatelné vůně, která proces pečení doprovází. Občas se stane, že se z kousků koláče ještě sype mouka,ale to nikterak nevadí...Je fakt skvělý! Dobrou chuť!

babinetka:Evajs

0 komentářů: