pondělí 27. září 2010

Roláda z mletého masa

1 kg mletého masa
3 lžíce škrobu – bramborový nebo kukuřičný, např. Solamyl, Naturamyl, Maizena apod.
250 ml studeného mléka
Na ochucení: sůl, pepř, koření podle vlastního výběru, může být i česnek.
Kousek sádla + voda na podlití.
Na náplň: předem připravenou vychlazenou vaječinu s různými přísadami nebo cokoliv, co máme rádi

Postup:
Uvedené přísady pořádně smícháme. Pokud máme robot, neváháme ho použít – vytlačí ze směsi vzduch a roláda při pečení nepraskne. Jestliže mícháme rukou, nakonec vzduch ze směsi „vytlučeme“ – ruce si namočíme do studené vody, umíchanou směs nabereme a uhodíme s ní zpátky do mísy – několikrát zopakujeme. (Totéž můžeme udělat, když pečeme sekanou – vzduch unikne a sekaná při pečení nepraskne.)
Takto připravenou směs rukama namočenýma ve studené vodě upravíme do válcovitého tvaru a zabalíme do většího mikrotenu. Necháme několik hodin (nejlépe přes noc) uležet v chladničce.
Na druhý den směs přes mikroten rozválíme válečkem na požadovanou velikost, snažíme se, aby plát byl stejnoměrně silný.
Poklademe náplní podle vlastního výběru – fantazii se meze nekladou. Dbáme na to, aby roláda po upečení vypadala pěkně na řezu. Ovšem POZOR!!! Náplň musí být STUDENÁ – jinak se mleté maso bude při rolování trhat.
Já nejraději naplňuji předem připravenou a VYCHLAZENOU vaječinou, do které přidávám např. sterilovaný hrášek, žampiony, sterilovanou či čerstvou kapii nebo co právě doma najdu. Uvnitř je možné potřít roládu hořčicí.
LEPŠÍ JE UDĚLAT VAJEČNÉ PLACKY, LÉPE SE ZAVINUJÍ
Pomocí mikrotenu zarolujeme, vložíme do pekáčku. Je-li roláda příliš dlouhá, můžeme ji klidně trochu zatočit. Přidáme kousek sádla a trochu studené vody na podlití.
Pečeme ODKRYTÉ při teplotě cca 180 stupňů a za občasného polévání a podlévání tak dlouho, až se roláda upeče dozlatova.








Babinetka : Bety

0 komentářů: