neděle 12. září 2010

Alsaský jablečný koláč

Tenhle recept mám od svojí maminky, je lepší na něj použít kyselejší, nebo chuťově výrazná jablka:-)
Těsto:
125 g másla nebo Hery
250 g polohrubé mouky
lžičku kypřícího prášku
1 vanilkovým cukr
1 vejce

Přeliv:
2,5 dcl šlehačky nebo zakys. smetany
2-3 vejce (podle vel. plechu)
vanilkový cukr
1 lžíce cukru moučka
citr. kůra

Postup:
Tuk s moukou do které jsme přisypali kypř. prášek promneme spolu s cukrem a špetkou soli, rozrolíme a spojíme s vejcem.
Vzniklým těstem vyložíme vymaštěnou a moukou vysypanou koláčovou formu. Na to pravidelně rozložíme čtvrtky oloupaných jablek podélně nakrojených, ale nedokrojených (vzniknou jakoby vějířky, komu nepůjde,může jen hustě poklást plátky jablek).
Ušlehanou šlehačku smícháme se zbytkem přísad a směsí přelijeme koláč. Můžeme posypat skořicovým cukrem. Pečeme při 180 st. 30 minut (já to pekla asi 40, protože podle popisu to bylo napůl syrové).Hotové jsem lehce přelila medem:-) Dobrou chuť!

Babinetka:Evajs

0 komentářů: