úterý 30. listopadu 2010

Linecké podle Jirušky

28 dkg másla (dávám Heru)
16 dkg cukru moučka
42 dkg hladké mouky
2 žloutky

- dělám většinou dvojnásobnou dávku, než je uvedeno
- zadělat večer, nechat přes noc uležet


Babinetka: Jiruška

neděle 28. listopadu 2010

Ořechové pusinky

14 dkg mletých lískových ořechů
14 dkg cukru moučka
1 KL octa
ze 3 bílků sníh

Pečeme zvolna asi 30 minut. Potřebují delší dobu odležet, než změknou.

Babinetka: Dagi

pátek 19. listopadu 2010

César salát

Tenhle recept na pravý César salát podle Zdeňka Pohlreicha si oblíbila celá naše rodina, protože je opravdu vynikající!


Budeme potřebovat:
salát (nejlépe římský, já používám často i ledový)
žloutky
parmazán (mletý nebo strouhaný, pak také hoblinky)
ančovičky (2-4 ks)
citron (šťáva z půlky až dvou, podle chuti)
sůl
pepř
hořčice (obyčejná i dijonská)
oliv. olej (cca 2 lžíce)
česnek (nemusí být)
krutonky na posypání (u nás místo nich vede opečené kostičky slaniny)

Postup:
Salát rozebereme na listy, propereme, příp. natrháme na kousky a necháme v lednici, abychom ho podávali co nejčerstvější.
Do misky si připravíme dressing:
Rozklepneme žloutky (na jeden salát stačí dva, lépe ze zaručeného chovu, nebo pasterizované), k nim pomalinku přiléváme olivový olej a šleháme. Pak přidáme nakrájené ančovičky, trošku česneku, citr. šťávu, lžíci obyč. a lžíci dijonské hořčice, stále šleháme, lehce osolíme,opepříme a vsypeme asi lžíci mletého parmazánu.
Pořádně promícháme a vlejeme do připravených salátových listů. Promícháme (nejlépe rukama), rozdělíme na talíře a každou porci posypeme krutonky (nebo opečenou slaninkou) a na hoblinky nastrouhaným parmazánem. Můžeme ozdobit rukolou. Dobrou chuť!

babinetka:Evajs